Sötegumman och skampålen

Idag heter gatorna som omringar Postmuseum Munkbrogatan, Yxsmedsgränd, Lilla Nygatan och Kåkbrinken. Så har det inte alltid varit. Före 1830-talet bytte en del av gränderna namn efter varje kvarter/gatukorsning så en gränd som idag heter ett namn var förr uppdelad i flera olika namn. Många gränder har haft namn efter någon som bott där eller en krog som legat där och när den sedan flyttat har även så småningom gränden bytt namn.  

 

Om vi börjar med Munkbrogatan så kom den till efter branden 1625. Då fyllde man ut Mälarens strand för att skapa mer plats. Gatan döptes efter Munkbrotorget som i sin tur kallades det efter den gamla bron mellan Riddarholmen och Stadsholmen. Riddarholmen hette förr Gråmunkeholmen. 

 

Yxsmedsgränd är döpt efter Jöran Yskemes som bodde där i början av 1600-talet. Namnet har alltså inget med “yxsmeder” att göra. Innan dess har den haft flera andra namn som tex Hans Skuttes gränd. Tittar man på Peter Tillaeus karta från 1733 heter delen mellan Munkbrogatan och Lilla Nygatan då Uttermarks Gränd. Nästa del mellan Lilla och Stora Nygatan heter Ödesgränd och sista biten upp till Västerlångatan Yxse smeds gränd.  

 

Kåkbrinken är sammansatt av ordet kåk som betyder skampåle och brink som är ett annat ord för backe. Alltså backen som leder upp till Stortorget där skampålen stod. Tittar man på Tillaeus karta så har Kåkbrinken 1733, från Stortorget räknat, fem namn: Kåkbrinken , Kocksgränd, Bagares gränd, Schultens gränd och Nedre Schultens gränd.   Joachim Schult var en bagare som köpte ett hus i hörnet av Stora Nygatan och en del av Kåkbrinken som då, 1623, kallades Sötegummans gränd . Ganska krångligt eller hur? 

 

Lilla Nygatan kallas så helt enkelt för att den var ny efter branden 1625. Den kallades Nedre Nya gatan och Lilla Kongsgatan men efter 1720 hittar man inget annat namn än Lilla Nygatan. 1921 kom ett förslag att den skulle döpas om till Postiljonsgatan efter vårt hus men det blev inget av det tyvärr.  

Peter Tillaeus vackra karta från 1733 hittar du i större format på Stockholmskällan här