Brev till mig själv 1994–2014

Sommaren 1994 skrev cirka 20 000 personer ett brev till sig själv på Vattenfestivalen och runtom i Sverige. I tjugo år har de förvarats i Potmuseums magasin. Hösten 2014 skickades de tillbaka. Ett urval av dessa och reflektioner kring breven visas i utställningen. Häng med på omtumlande tidsresor.

 

1994 kan kännas länge sedan. Kanske kommer vi ihåg den varma sommaren, att svenskarna röstade ja till EU-medlemskap och vägen till brons i fotbolls-VM. Tjugo år kan också kännas som nyss.

 

OSA var Postens tidning som riktade sig till ungdomar och deltog på Vattenfestivalen med aktiviteten ”Skriv till dig själv”. De hade också en stor annonskampanj med uppmaningen till läsarna: ”Skriv om det som berör dig mest idag. Allt från de stora frågorna till det mest privata, som kärlek, glädje, sorg, otillräcklighet, lärare, framtid. Skicka gärna med en bild eller annat du vill bevara.” Brevskrivarna kunde använda Frisvar och skulle posta brevet senast 20 september 1994.

 

När brevskrivarna lade brevet i de förtryckta kuverten som delades ut på Vattenfestivalen kunde de välja att kryssa i att Postmuseum fick lov att öppna brevet. Drygt 700 brev har vi öppnat och läst och av dem har ett urval gjorts med spännande, personliga, roliga, sorgliga och framåtblickande brev. Vi berättar om hur brevet landat hos brevskrivaren tjugo år senare och hur det tagits emot. Hur var det då och hur blev det med drömmarna och tankarna om framtiden?

Vill du lyssna på 13 tonåringars brev från 1994 och deras vuxna jags brevsvar kan du göra det här

Öppettider

Utställningen pågick

5 november 2014—30 augusti 2015

 

Citat

Så många känslor. Trots att brevskrivarna är helt okända blir man otroligt berörd av alla dessa brev. Blixtsnabbt kastas man tillbaka i en tid med serien Beverly Hills men utan Internet.

Vivi Nybom

utställningsproducent

Det här var mer pinsamt än vad jag förväntade mig. Var jag en sådan hjärndöd 15-åring? Jag vill inte minnas det utan har en bild av mig själv då som rotlös och förvirrad. Jag minns framförallt att jag längtade till framtiden som skulle innebära självständighet, familj och kärlek.

Reaktion på brev från 35-årig brevskrivare

Våra utställningar

Transit

Om Sveriges roll som transitland mellan öst och väst via Haparanda under första världskriget.

 

HEJ!

HEJ! vill väcka tankar kring människans behov av att kommunicera; brevledes, digitalt eller kanske tyst genom kroppsspråket.

Uniform(t)

En utställning om uniformer i Posten.
Om makt, mode och identitet.

Din Post

Provsitt en elbil och kika in i postbussen från 1920-talet. Ta på dig en uniform och fotografera dig.

Lilla Posten

Hjälp till i vårt postkontor, sortera och dela ut post till alla som bor i de vindlande gränderna. Paket på lastbryggan ska lastas in i postbilen.

Skattkammaren

Se flera rariteter som vackra frankerade brev med våra första skillingbancofrimärken samt ett unikt kvartsark med 4 Skilling Banco.