Brev till mig själv – en podd

Vad skulle du vilja säga till dig själv som tonåring?

 

”Skriv om det som berör dig idag. Allt från de stora frågorna till det rent privata, som kärlek, glädje, sorg, otillräcklighet, lärare och framtid.” Så stod det i Postens ungdomstidning O.S.A 1994. 20.000 personer i alla åldrar följde uppmaningen och skrev ett brev till sig själva. Kampanjen ”Skriv brev till dig själv om tjugo år” var en del av Postens satsning på att få unga att skriva mer. Många av breven skrevs mitt under Vattenfestivalen som pågick i Stockholm augusti 1994. Det var en ovanligt varm sommar. Sommarlovet var snart slut. På Vattenfestivalen möttes ungdomar från hela Sverige: de gick på konserter, tittade på fyrverkerierna eller bara hängde.

 

Vi har valt ut 12 brev skrivna av unga människor som verkligen tar upp just det som O.S.A  frågade efter: kärlek, glädje, sorg, otillräcklighet, skolan och framtid. Att vara tonåring har aldrig varit lätt, varken nu eller 1994. Känslorna är de samma. Breven är inlästa av unga personer i ungefär samma ålder som brevskrivarna var då de skrev.

 

Hur gick det för brevskrivarna sen?

 

Infriades ungdomarnas drömmar och förhoppningar? Den frågan kunde vi inte låta bli att ställa oss efter att breven lästs in av unga människor idag. Vi kontaktade därför brevskrivarna på nytt och bad dem att åter skriva ett brev sig själva. Till vår glädje svarade de ja och de flesta ville också läsa sina brev själva. Så, kära lyssnare, här nedan finns både breven från 1994 och de idag vuxna brevskrivarnas svar till sig själva.

 

 

Illustration av Linnea Blixt

Du kan också läsa och lyssna på mer om Brev till mig själv 1994-2014 här: https://www.postmuseum.se/utstallning/brev-till-mig-sjalv/