Kitok, 962 Jokkmokk

Du har bytt musikgenre från poppig indierock till hiphop, har det gjort platsen du kommer från viktigare?

– Nej, det har alltid varit viktigt. Det har alltid varit särskilt viktigt att representera Jokkmokk. Det känns som att det försvinner bort. Rent fysiskt, det kommer att försvinna. Och att det rätt snart faktiskt inte går att bo där.

Fotot på dig är taget på Skansen. Du ville det för att ditt Jokkmokk inte finns längre?

– Jag tycker det finns en symbolik i att vara på Skansen. Förr i tiden bodde det en samisk familj där, i ett reservat som man kunde åka och titta på. Det Jokkmokk jag växte upp i är på väg bort. Till och med jämnåriga kompisars föräldrar flyttar. Inte bara ungdomar. Det har blivit min uppgift att ta med mig Jokkmokk ut i världen. Det är därför jag har det tatuerat här på handen, synligt så här. Det kan vara frustrerande att man alltid måste börja om sin historia från början. Det här med att jag är same till exempel, det tar aldrig fäste. Det kan fortfarande komma fram folk som säger ”Va, är du same? Det hade jag ingen aning om”.

Att representera förort eller representera landsort, är det lite samma sak?

– Det finns absolut beröringspunkter, tycker jag. Man befinner sig i samhällets skugga. Den där känslan av att man aldrig befinner sig i händelsernas centrum, utan snarare i periferin. Men när någon säger “Det var precis som när växte upp i Akalla, vi var aldrig i stan”. Då tänker jag: “Nä, det är inte samma. Du kunde ändå. Det kunde inte vi”. Man kunde inte ens ta tåget för det var sex mil till närmaste station. Och nu är den också nedläggningshotad.

Kan du reppa Stockholm nu när du bor här?

– Jag kommer att kunna bo här hur länge som helst, men jag kommer aldrig känna att jag är Stockholm. Det är inte det som har präglat mig. Hur mycket jag än älskar den här stan kommer den inte bli min identitet. Men om jag skulle få barn här skulle dom ju bli Stockholmare med Stockholmsdialekt. Svindlande tanke.

Hur mycket har du tänkt på det här med olika platser på din nya skiva?

– Min nya skiva heter ”Inland Empire”, med svenskt uttal på ordet ”Inland”. Det är en passning till Inland Empire i Kalifornien. Det påminner mycket om det som händer i Norrland. Samtidigt som allt industrier lägger ner och städerna suger upp all kraft, så finns det den där kvalitén av Vilda västern, som också finns i Norrbotten. Känslan av frihet och att vad som helst kan hända. Den biten gillar jag att använda och leka i min musik. Det är de korten jag har blivit tilldelad. Det är det jag kan använda utan att det blir romantiserat. För det är sant. Om jag representerar en plats som jag är ifrån så går det inte att ifrågasätta avsändaren.

“Men om man är född i Jokkmokk
Så ligger världen långt bort”

Kitok – “Sista utposten”