Svenska hemligheter –anonyma bekännelser

Svenska hemligheter är inspirerad Frank Warrens konstprojekt Post Secret. Postmuseum gjorde ett upprop i medier och bad folk skicka in sina hemligheter anonymt. Hundratals hemligheter kom in. I utställningen tillkom tusentals då besökare själva bidrog med hemligheter på plats.

Svenska hemligheter

När mycket av det som förr var privat nu berättas offentligt, finns det några hemligheter kvar? Postmuseum tror att det gör det. Nu startar en kampanj med syfte att samla in hemligheter från hela landet. I november i år premiärvisas insamlingen i utställningen ”Svenska Hemligheter” på Postmuseum. För det behövs hjälp och alla människor från norr till söder uppmanas skicka in det som ännu inte är berättat på ett vykort.

 

Trots att vi ständigt bloggar, twittrar och statusuppdaterar om våra privatliv trodde Postmuseum att det fanns hemligheter kvar att avslöja. Vissa saker upplevs fortfarande som för pinsamma, för märkliga, eller för olustiga för att berättas vidare. I Svenska hemligheter fick den som ville dela med sig av sin hemlighet en chans att göra det helt anonymt.

 

Postmuseum samlade in hemligheter genom att uppmuntra människor att skicka in sina hemligheter på fysiska vykort. På så sätt kunde hemligheter samlas in samtidigt som anonymiteten är säkrad.

 

Utställningen väckte stor uppmärksamhet vilket syntes i köer av besökare och det bloggades, twittrades och instagrammades som aldrig förr. I utställningen delade tusentals personer med sig av sina hemligheter.

 

På bloggen www.svenskahemligheter.se las utvalda hemligheter upp. I september 2013 gav Semic bokförlag ut en bok med några av hemligheterna.

 

Postmuseum har inspirerats av Frank Warrens konstprojekt Post Secret. Hans blogg postsecret.com, där hemligheter på vykort publiceras, har blivit en succé i USA.

 

Svenska hemligheter öppnade i november 2012 och skulle pågått i ett år. Då den blev ännu mer besökt än vi kunnat föreställa oss förlängdes den till augusti 2014.

Visste du att…

v

Hemlighetsbok

Delar av hemligheterna i en bok

Semic-förlag gav ute en bok hösten 2013 med ett urval av hemligheterna. Finns att köpa i museshopen.

 

v

Hemlighetsblogg

Delar av hemligheterna i en blogg

På bloggen www.svenskahemligheter.se kan du se och läsa andras hemligheter.

 

v

Internationella hemligheter

Frank Warrens Post Secret

På bloggen www.postsecret.com som är ett konstprojekt av Frank Warrens kan du ta del av internationella hemligheter. Det var den vi inspirerades av.

 

Aktuella utställningar

Transit

Om Sveriges roll som transitland mellan öst och väst via Haparanda under första världskriget.

 

HEJ!

HEJ! vill väcka tankar kring människans behov av att kommunicera; brevledes, digitalt eller kanske tyst genom kroppsspråket.

Uniform(t)

En utställning om uniformer i Posten.
Makt, mode och identitet.

Din Post

Provsitt en elbil och kika in i postbussen från 1920-talet. Ta på dig en uniform och fotografera dig.

Lilla Posten

Hjälp till i vårt postkontor, sortera och dela ut post till alla som bor i de vindlande gränderna. Paket på lastbryggan ska lastas in i postbilen.

Skattkammaren

Se flera rariteter som vackra frankerade brev med våra första skillingbancofrimärken samt ett unikt kvartsark med 4 Skilling Banco.