Välkommen till Postal Art!

 

Vad händer när ett sjuttiotal kreativa människor inspireras av museets samlingar och omtolkar dem till något nytt?

 

För några år sedan besökte vi Kanadas Postmuseum i Ottawa. I sina samlingar har de en avdelning som heter Postal Art – objekt som skapats med post som inspiration. Vi blev både imponerade och inspirerade av det vi såg och kände att vi ville göra en hel utställning med ”Postal Art” hos oss.

 

Hösten 2017 inledde vi ett samarbete med Gerlesborgsskolan, en förberedande tvåårig konstnärlig grundutbildning. Under hösten 2018 har skolans andraårselever arbetat med temat post/brev/paket/kommunikation. De har besökt museet för inspiration och sedan arbetat vidare på temat i skolan.

 

I utställningen hittar du även ett verk av konstnärerna Linn Lindström och Kirstine Lund. Verket Simultaneous Souvenirs (a record of a wordless correspondence) handlar om kommunikation, material och minnen. Klockan tolv på en bestämd veckodag samlar de synkront varsitt objekt och skickar det till varandra med posten. ”Simultaneous Souvenirs” är ett mailart-projekt som pågått under tre år.

 

Under året har även en annan grupp  besökt museet. Varje onsdag sitter föreningen  Skapande Broderi  Stockholm  hos oss. De arbetar också utifrån samma förutsättningar som konstskoleleverna.

 

 

 

Vad tänker du själv på när du hör orden post/paket/brev och kommunikation?

Utställningen pågår till 5/1 2020.

Citat

I Slania-montern såg jag hans tusende frimärke “Svenska konungars berömliga bedrifter”.

Det visar mittpartiet av David Klöcker Ehrenstrahls målning som finns i Ehrenstrahlsalongen på Drottningholms slott från1695.

När jag såg det underbara frimärket beslöt jag direkt att utmana mig själv, att sy det i stort format.

Ingela Gréau

Vi ville på ett enkelt sätt försöka hålla en vardagskontakt som påminde om den vi haft innan, då vi studerade tillsammans. Vi tilltalades av det synkroniserade. Att precis nu vet jag att den andra gör samma sak. En slags planerad telepati.

Simultaneous Souvenirs

av Linn Lindström och Kirstine Lund

Nakenbilder som skickas via internet.

Är nudes samtidens version av handskrivna kärleksbrev?

Eller motsatsen?

SENDING NUDES av Amanda Hedman-Hägerström

Citaten på brevet är helt vanliga människors offentliga uttalanden under 2018. Jag tycker att det är viktigt att vi kommer ihåg dessa uttalanden och har därför valt ut dem till verket ”Brev från svenska folket”. Källor till uttalandena finns på min hemsida.

Salla Vartiainen

Se hur det var när Welma besökte Postal Art.