Allt förlöper fint

 

En utställning om en fiktiv konstnärs vykortshälsningar från hela världen under snart 20 år. För att genomföra detta konstprojekt har det globala postsamarbetet varit en förutsättning Och inte minst människors vilja att samarbeta.

 

Konstprojektet ”Allt förlöper fint” tog avstamp i uppfattningen att människor, och allra helst konstnärer, är intressantare ju mer beresta de är. I realiteten lever vanligtvis många konstnärer under knappa förhållanden, som sällan tillåter resor runt om i världen. Tanken var därför att skapa illusionen av en resande konstnär, och därmed föddes den fiktive vagabonden och världsmedborgaren A. Granberg. I snart 20 år har det skickats vykort från alla världens hörn med hälsningen ”Allt förlöper fint”  undertecknade MVH A. Granberg. Korten har landat på gallerier, museer och tidningsredaktioner och en kontrollkopia hos konstnären själv.

-Eftersom jag själv inte har haft råd att resa jorden runt, har jag varit beroende av främmande människors välvilja för att genomföra mitt projekt, säger konstnären Anders Granberg.

 

Sedan 1996 har Anders skickat egentillverkade vykort från Sverige till alla världens länder. Hjälpsamma personer har sedan skickat dem tillbaka till museer, gallerier, tidningsredaktioner och till hans hemadress. Det har krävts en omfattande korrespondens med många människor för att få detta att hända och kommunikationen har sträckt sig över hela jordklotet. Det slutliga verket består nu av de 19x handgjorda vykorten och de hundratals sidor av korrespondens som mestadels skett via e-post och fax. De återger missförstånd, historier och avslag, men även artiga och oartiga svar. Det blir också påtagligt hur svårt det ibland varit att hitta just de personer som både är villiga och har möjlighet att hjälpa till. Vissa länder har knapp postgång, i andra länder lever människor med en ständig rädsla för att göra något som kan ogillas av regering eller andra makter som styr.

 

– Trots detta har vykorten med postgångens hjälp blivit ett slags kvitto på att det överallt på jorden finns de som gärna hjälper till, säger Anders Granberg.

 

 

Information

 

Förlängd till augusti 2017

Tisdag–söndag 1116

Extra kvällsöppet onsdagar till 19

Entrépriser

Vuxna: 80 SEK
Pensionärer och studenter: 50 SEK
Barn och ungdom upp till 18 år: gratis

 

Intervju med Anders Granberg.

Våra utställningar

Transit

Om Sveriges roll som transitland mellan öst och väst via Haparanda under första världskriget.

 

Hej!

HEJ! vill väcka tankar kring människans behov av att kommunicera; brevledes, digitalt eller kanske tyst genom kroppsspråket.

Uniform(t)

En utställning om uniformer i Posten.
Makt, mode och identitet.

Din Post

Provsitt en elbil och kika in i postbussen från 1920-talet. Ta på dig en uniform och fotografera dig.

Lilla Posten

Hjälp till i vårt postkontor, sortera och dela ut post till alla som bor i de vindlande gränderna. Paket på lastbryggan ska lastas in i postbilen.

Skattkammaren

Se flera rariteter som vackra frankerade brev med våra första skillingbancofrimärken samt ett unikt kvartsark med 4 Skilling Banco.