Pressmaterial – Utställningar

HEJ! En utställning om kommunikation och det skrivna ordet.

I januari 2012 öppnade Postmuseums nya basutställning HEJ!. Den vill väcka tankar kring människans behov av att kommunicera; brevledes, digitalt eller kanske tyst genom kroppsspråket. Lyssna på barn som intervjuar forskare om kommunikation och på barn som berättar om sina brevvänner. Läs kändisbrev eller skriv ett eget brev eller vykort.

 

“I Hej! vill vi undersöka begreppet kommunikation, vi ställer frågor och hoppas väcka tankar”, säger utställningsproducent Hedvig Bruzæus.

“Kommunikationens fem steg”. Lyssna på när Simon och Ellen intervjuar forskare om kommunikation.

“Det är roligt att få veta vad ens brevvän gör på dagarna.” Lyssna på brevvännerna Berenike och Berenike som fann varandra genom sitt gemensamma namn. ”Jag tycker inte du ska vara rädd för att vara barnslig. När man är vuxen kallas det för att man är kreativ och har fantasi, och folk tycker att det är ganska fint. Jag tycker att det är livsviktigt”.

 

Barnboksförfattaren Jens Ahlbom. ”Jag får ofta brev från barn det tycker jag är kul! Ofta är det de breven som gör störst intryck på mig, de är direkta och ärliga… Brev som barn skriver ger även en inblick om framtiden” Fredrik Reinfeldt. Fler brev finns att läsa av bland andra musikern Caroline af Ugglas, artisten Linda Bengtzing, nobelpristagaren i kemi 1982, Bengt Samuelsson, barnboksförfattarna Christina Waldén och Anna Dunér.

 

Besökaren kan skriva brev, vika kuvert, skriva spegelvänt, tyda och göra hemliga chiffer. Man kan också träna handstil, skriva på skrivmaskiner och göra egna vykort. Vi berättar också om frimärken –en förutsättning för att skicka brev, vykort och paket. Här finns ett interaktivt touchbord där man kan spela frimärksmemory. En inblick ges också i hur ett frimärke tas fram och hur en frimärksgravör arbetar.

Skattkammaren

I Skattkammaren får besökaren uppleva kanske det mest värdefulla och eftertraktade som Postmuseum har i sina samlingar. Här finns sällsynta svenska brev och stämplar från 1600-talet, långt före frimärkenas tid. Via postgångna brev får man följa det svenska frimärkets utveckling från 1855 fram till 1936.

 

Världens första frimärke, One penny black gavs ut i Storbritannien den 1 maj 1840, tätt följt av en mängd frimärksländer som Brasilien, USA, Frankrike, Danmark och Norge. Den 1 juli 1855 öppnade sig även denna nya värld i Sverige. Då införde Posten frimärken, och snart ville människor över hela landet samla på de färgglada papperslapparna. Samlandet skedde ibland tävlingsinriktat, ibland statusfyllt men oftast mest lustfyllt.

Pehr Ambjörn Sparres boktryckeri i Stockholm fick förtroendet att trycka de första frimärkena åt Posten. Under åren 1855 till 1871 trycktes Sveriges alla frimärken på Sparres tryckeri. Även det världsberömda feltrycket, den gula treskillingen trycktes här. 1872 tog Jacob Bagges sedeltryckeri över produktionen. Men 1920 ville Posten trycka frimärken på ett nytt sätt och i egen regi och har gjort så sedan dess.

Utställningen är full av skatter som vackra brev frankerade med våra första skilling banco-frimärken samt ett berömt 4 skilling banco i kvartsark . Kvartsarket 4 skilling banco blå är en av Sveriges största frimärkesrariteter.

I Skattkammaren visas även våra två utländska rariteter – Mauritus Post Office-frimärken. De trycktes 1847 på ön Mauritius, en engelsk koloni i Indiska Oceanen, för att skicka ut en festinbjudan. De finns endast 27 stycken bevarade i världen. Och Postmuseum äger två av dem.

Utställningen Skattkammaren är en ny basutställning på Postmuseum som öppnade i december 2013.

För mer information kontakta gärna:
Hedvig Bruzæus , utställningsproducent hedvig.bruzaeus@posten.se , 010 436 44 34
Malin Valentin, pressansvarig, malin.valentin@posten.se , 010 436 62 58