Julkort ur våra samlingar

Postmuseum har över 10.000 julkort i samlingarna. En del har du kunnat se på vår Facebook-sida och på vår blogg. Nu vill vi visa ännu fler. Klicka på korten du vill läsa om.

Det första julkortet skickades i England 1843 av Henry Cole. Cole är mest känd som grundare av Victoria and Albert Museum i London men han var också assistent till sir Rowland Hill som introducerade idén med frimärken. Kortet tecknades av konstnären John Calcott Horsley och trycktes i 1000 exemplar som sedan handkolorerades. Det är en tredelad bild, i mitten en kalasande familj, med texten God Jul och gott nytt år till dig, och på sidorna människor som hjälper behövande personer med mat och kläder. Att även barnen i familjen satt och skålade ansågs inte passande av alla. 

Efter att ha blivit populärt i Europa under 1860 och 70-talet spreds sig julkorten till Sverige på 1880-talet. De tidiga julkorten överräcktes för hand eller skickades i kuvert. De var ofta påkostade med glitter, sidenband och relieftryck. Det är lätt att förstå att mottagaren sparade de vackra korten i en ganska bildfattig tid. Billigare porto och billigare tryckteknik gjorde att Posten mot slutet av 1800-talet fick börja kalla in extrapersonal under december månad. De första julkorten som skickades i Sverige var ofta importerade från Tyskland eller Danmark. I början av 1890-talet lanserade Axel Eliassons förlag tecknade svenska julkort.