Sverige – Italien

Sverige – Italien

Till EM i fotboll som 1992 spelades i Sverige gav postverket ut frimärken där Gunnar Nordahl och Tomas Brolin porträtteras. Detta var första gången som Sverige deltog i ett EM-slutspel, genom att som värdnation vara direktkvalificerade. Sverige gör ett mycket starkt EM där man i gruppspelet spelar oavgjort mot Frankrike 1-1, vinner över England och EM slutspelets slutsegrare Danmark med 2-1. I semifinalen stod Tyskland för motståndet. Tyskland vann matchen med 3-2.

Gunnar Nordahl är en svensk fotbollslegend, han är fortfarande en av de tre bästa målgörarna under en säsong i italienska Serie A, med 35 mål. När Gunnar Nordahl 1949 skrev ett kontrakt med AC Milan i Italien, blev han Sveriges första professionella fotbollsspelare någonsin.

Tomas Brolin rankas allmänt som Sveriges bäste fotbollsspelare under första hälften av 1990-talet. Han deltog i VM 1990 och gjorde där mål mot Brasilien, blev efter VM professionell i italienska Parma. Han var en tongivande spelare i EM slutspelet 1992 och i VM slutspelet 1994 då han blev utvald i världslaget.

#emfotboll2016

/Bo Andersson