Jag har inte hört av er på så länge

Jag har inte hört av er på så länge

Herman Svensson lämnade hemmanet Borrbo i Rämmens socken 1923 för att emigrera till Amerika. Han var då 17 år. När han åkte lovade han sina föräldrar att han skulle komma hem efter fem år. Efter två år dog både Hermans mamma och pappa, inte ens fyllda 50. När Herman skriver det här brevet till sina syskon har han varit fem år i det nya landet. Brevet finns i museets samling av emigrantbrev.

Forth Smith Ark. May 22nd 1928

Kära syskon!

Jag har inte hört av er på så länge att jag börjar undra om ni har glömt av mig. Ja ha om ett par veckor skall jag ut och åka igen. Lemnar här den andra june. Vet inte när jag kommer tillbaks. Skall gå igenom 9 stater i sommar. Jag har åkt igenom 15 allaredan, så 9 i sommar det är hälften, så ska jag köpa mig en ny Ford och åka igenom de andra 24 med. Har ni sett den nya Ford ännu? Det är en bra liten car så jag kommer att ha en om en tre månader om allt går väl.

Nu har jag haft lite att äta så nu skall jag väl plita/pleta till några rader igen. Jag vet då inte vad jag ska skriva om. Ni tycker väl att jag flackar omkring för mycket. Well, det kanske jag gör, men jag tycker om att se mig omkring det är så mycket att se i det här landet än när jag har min Coupe så kostar det inte så mycket heller. Den här gången skall jag ta en annan pojke med mig. än vi kommer att leva ute hela sommaren vi har tällt och ful utrustning. jag tror det kommer att bli roligt och hälsosamt. Hans hem är i New York så jag kanske går ända dit, om jag inte sliter ut min Ford innan jag kommer så långt.

Hur mår ni därhemma? Själv mår jag ganska bra, men det kunde nog bli lite bättre så lite friluftsliv kommer nog inte skada mig.

Någon av er måste skriva några rader till mig så jag får höra hur det står till och hur det är med mina gamla bekanta därhemma. Största delen av dom är väl gifta vid det här laget. Har ni någon reda på var Hilmer Skog är vid det här laget. Skriv och låt mig veta. Say Margit vill du till Amerika ännu, behöver du några hårband. Det här blev bara slarv men jag har så många jag vill skriva till innan jag far så ursäkta i hast Herman