Nya frimärken 4 maj

Nya frimärken 4 maj

4 maj

Kl. 12.00–13.30 signerar gravörer och formgivare de nya frimärkena Pride, Gamla stan och Livet på stranden.

Martin Mörck – illustratör Gamla Stan
Gustav Mårtensson – formgivare Gamla Stan
Lisa Rydell – formgivare Pride
Jakob Monefeldt – formgivare Strandliv
Lars Sjööblom – gravör Strandliv
Ingela P Arrhenius – illustratör Strandliv

 

Kl. 13.00 och kl. 14.00 är du välkommen att delta på en guidad stadsvandring i Gamla Stan där vi bland annat besöker de platser som avbildats på de nya frimärkena.

Biljetterna är gratis och anmälan sker på www.biletto.se/frim160504 Beställningskod ”Gamla Stan” Obs! Begränsat antal platser, så först till kvarn…

 

Kl. 14.30 och kl. 15.30 presenterar den danska journalisten och fotografen Jon Nordstrøm den nyutkomna boken om gravören Martin Mörck BY MÖRCK. Jon berättar om fascinationen av frimärkena och gravörens förmåga att göra stora saker till små konstverk. Författaren och Martin Mörck finns på plats från kl. 11 för samtal, försäljning och signering av boken.

Vi bjuder på kaffe och kaka.

Du kan även få de unika förstadagsstämplarna på brev, vykort och frimärken.

Fri entré och stämpling hela dagen.

Välkommen!

 

Motiven på frimärken ska spegla Sverige med historiska och nutida händelser, individuella prestationer, jubileum, sport- och musikstjärnor, kulturhändelser och samtida företeelser. 

– Genom att ge ut ett frimärke med Prideflaggan vill vi framhålla allas lika värde och styrkan i människors unika egenskaper och olikheter. Prideflaggan har så vitt vi vet aldrig återgivits på ett frimärke tidigare, och det känns därför extra roligt att det nu går att skicka fysiska kärlekshälsningar med Prideflaggan på till hela världen, säger Per Ljungberg, Kommunikationschef PostNord Sverige.

PostNords frimärksråd får varje år in hundratals förslag på frimärksmotiv. Idén till Pridefrimärket skickades in till Frimärksrådet av Lisa Rydell, som också fick uppdraget att utforma frimärket. Lisa Rydell är konstnär och har jobbat mycket med formgivning av bland annat böcker och utställningsaffischer. Idén om Prideflaggan som frimärke fick hon under en långpromenad sommaren 2014.

– Svenskarna tycker mycket om att både få och skicka frimärkta brev och vykort. Valet av frimärke är för många en förlängning av själva hälsningen, som blir extra stark med det nya Pridefrimärket. Ett motiv som också går i linje med PostNords interna arbete med just mångfald, säger Per Ljungberg.

Om Prideflaggan
Prideflaggan lanserades officiellt under San Francisco Pride 1978 och blev snabbt mycket populär. Flaggan skapades av konstnären och aktivisten Gilbert Baker och hade i originalutförandet åtta färger. Den rosa färgen togs bort av trycktekniska skäl och kort därefter togs även den turkosa färgen bort för att få ett jämnt antal färger. Sedan 1979 har flaggan sex färger som signalerar mångfald och alltid återges i samma ordning – röd, orange, gul, grön, blå och lila. Varje färg har sin egen betydelse där den röda färgen symboliserar livet, den orangea helande, gult för solen, grönt för naturen, blå för konsten och lila för andligheten.