Prideflaggan ges ut som frimärke

Prideflaggan ges ut som frimärke

Motiven på frimärken ska spegla Sverige med historiska och nutida händelser, individuella prestationer, jubileum, sport- och musikstjärnor, kulturhändelser och samtida företeelser. 

– Genom att ge ut ett frimärke med Prideflaggan vill vi framhålla allas lika värde och styrkan i människors unika egenskaper och olikheter. Prideflaggan har så vitt vi vet aldrig återgivits på ett frimärke tidigare, och det känns därför extra roligt att det nu går att skicka fysiska kärlekshälsningar med Prideflaggan på till hela världen, säger Per Ljungberg, Kommunikationschef PostNord Sverige.

PostNords frimärksråd får varje år in hundratals förslag på frimärksmotiv. Idén till Pridefrimärket skickades in till Frimärksrådet av Lisa Rydell, som också fick uppdraget att utforma frimärket. Lisa Rydell är konstnär och har jobbat mycket med formgivning av bland annat böcker och utställningsaffischer. Idén om Prideflaggan som frimärke fick hon under en långpromenad sommaren 2014.

– Svenskarna tycker mycket om att både få och skicka frimärkta brev och vykort. Valet av frimärke är för många en förlängning av själva hälsningen, som blir extra stark med det nya Pridefrimärket. Ett motiv som också går i linje med PostNords interna arbete med just mångfald, säger Per Ljungberg.

Om Prideflaggan
Prideflaggan lanserades officiellt under San Francisco Pride 1978 och blev snabbt mycket populär. Flaggan skapades av konstnären och aktivisten Gilbert Baker och hade i originalutförandet åtta färger. Den rosa färgen togs bort av trycktekniska skäl och kort därefter togs även den turkosa färgen bort för att få ett jämnt antal färger. Sedan 1979 har flaggan sex färger som signalerar mångfald och alltid återges i samma ordning – röd, orange, gul, grön, blå och lila. Varje färg har sin egen betydelse där den röda färgen symboliserar livet, den orangea helande, gult för solen, grönt för naturen, blå för konsten och lila för andligheten.