Lär dig mer om kommunikation och Postens historia

Här hittar du skolprogram med olika inriktning för olika åldrar. Alla våra program är kostnadsfria.

Vill du veta mer eller boka så ring på telefon 010-436 44 38 eller mejla på museivisningar@postnord.com

(Om skolklassen skulle utebli utan att avboka tar vi ut en avgift på 500 kr.)

Våra skolprogram

Leka post

Förskoleklass, åk 1 & Särskolan

Cirka 1 timme. Max 15 elever.

Hjälp till i vårt postkontor, sortera och dela ut post till alla som bor i de vindlande gränderna. Paket på lastbryggan ska lastas in i postbilen.

HEJ!

Årskurs 2–7 & Särskolan
Cirka 1 timme. Max 30 elever.

HEJ! vill väcka tankar kring människans behov av att kommunicera; brevledes, digitalt eller kanske tyst genom kroppsspråket.

Din Post - åk 1-3

Åk 1-3 & Särskolan

Cirka 1 timme. Max 30 elever.

Leta efter hästen, båten ”Simpan” och bussen ”Ettan”. Ett skolprogram om hur vi gått från ridande postiljoner till el-cykel på 400 år.

Din Post - åk 4-6

Åk 4-6 & Särskolan
Cirka 1 timme. Max 30 elever.

Varför var det barn som gick med breven i skogen på 1600-talet? Ett skolprogram om hur vår samhälle formats och förändrat under 400 år.

Din Post- åk 7-9, gym

Åk 7-9, gymnasiet & SFI
Cirka 1 timme. Max 30 elever.

Från 1600-talets budkavlar och postbönder via industrialiseringen till 2000-talets globala e-handel. Ett skolprogram om hur vårt samhälle formats och förändrats under 400 år.

Här och over there - emigrantbrev

Åk 7–9 & gymnasiet
Cirka 1–1,5 timme. Max 30 elever.

Ett skolprogram där vi undersöker några brev från början av 1900-talet skrivna av svenskar som emigrerat till USA. Vad berättar breven? Vad är ett brevs syfte? Hur fungerar de som historisk källa?

Skattkammaren

Årskurs 2–9 & gymnasiet
Cirka 1 timme. Max 15 elever.

Hur såg de första svenska frimärkena ut och varför kom de till? Ett skolprogram om frimärkets historia.

Uniform(t)

Årskurs 7–9 & gymnasiet.
Cirka 1,5 timme. Max 30 elever.

En uniform kommunicerar makt, mode och identitet.  Vi reflekterar över frågor som hur brevbärarna upplevde plikten att bära uniform förr och hur den upplevs idag.

Transit - en berättelse ur arkivet

Åk 7-9 & gymnasiet

Cirka 1 timme. Max 30 elever.

Vad är en historisk källa och varför har museer samlingar egentligen? Ett skolprogram om Haparanda under första världskriget där eleverna ges möjlighet att undersöka källor och arkivmaterial.