En stackars änka eller en pirat?

 

I Storkyrkoförsamlingens husförhörslängder från 1834-1835 hittar man namnet Johanna Hård, sjökaptenssänka, i kvarteret Penelope. Hon bodde alltså någonstans i vårt hus. Men vem var hon? 

 

Johanna Hård föddes på en gård i Göteborg. Hon gifte sig med en sillsaltare och de flyttade till Vargö. Efter bara några år dog hennes man. Det var inte lätt att överleva som änka. Johanna Hård började sälja sprit olagligt och smuggla väv. 1822 hittades ett nyfött barn begravt nära hennes hem. Hon anklagades  för barnamord men frikändes när det visade sig att barnet varit dött vid födseln. 

 

Ett år senare flöt ett plundrat fartyg utan besättning mot land. Fyra män häktades för mord och kapning. En av dem var Johanna Hårds dräng, en annan var gift med en av hennes släktingar. Alla männen sa, att även om hon inte varit med på havet,  hade varit Johannas idé att kapa fartyget. Hon nekade till allt och eftersom det inte fanns några som helst bevis frikändes hon. Tre av männen dömdes till dödsstraff och en till livstids fängelse. Vad som senare hände med Johanna Hård vet vi inte riktigt men hon flyttade till Stockholm och under några år bodde hon här i huset i kvarteret Penelope. 1851 dör hon på Sabbatsbergs fattighus.  

 

Husförhörslängden hittar du här på Riksarkivet