Drömmar om ballonger

På den här stereoskopibilden sitter Salomon August Andrée i sitt polarkontor på Kungliga Patentverket 1896. Han föddes 1854 i Gränna. 1885 anställdes han som överingenjör på den alldeles nyinrättade Patentbyrån. Andrée var väldigt intresserad av nya tekniska uppfinningar. Samtidigt som han arbetade på Patentbyrån så startade han Sveriges uppfinnareförening 1886. Det var framförallt en sak Andrée var fascinerad av – ballongflygning. 

 

1889 åkte Andrée på en arbetsresa till världsutställningen i Paris. Där flög han ballong för första gången. Det var ett intresse han delade med Pehr Ambjörn Sparre. Ungefär samtidigt som Andrée föddes tillverkade Sparre de första svenska frimärkena. 1851 var också Sparre den förste svensken som flög ballong i Sverige.

 

Varför berättar vi om den här bilden? Jo därför att Patentbyrån låg här i vårt hus mellan åren 1885 och 1890. Ungefär där biblioteket på 2 trappor ligger i dag satt Andrée och drömde om ballongresor. 1890 behövde Posten mer plats för sitt frimärkslager så då fick de flytta ut. 7 år senare gav sig Andrée ut på resan mot Nordpolen som han aldrig kom tillbaka ifrån.  

 

Bilden på Andrée tillhör Grenna museum.